16 Ağustos 2022 Salı

Moda hakkında 1+25 ilginç gerçek

 Muhtemelen bazı moda ilkelerinin eski askerlerin, aristokratların ve kralların kıyafetlerinden kaynaklandığını duymuşsunuzdur, ancak spor montlar, kemerler ve kovboy çizmeleri gibi daha yaygın öğelerin kökeninin hikayesi sizi şaşırtabilir!


Bugün sizi moda hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 25 ilginç gerçekle tanıştırmak istiyoruz. Bu yüzden ne giydiğinizle ilgili ilginç gerçekleri duymak için Modman ile bizi izlemeye devam edin!


1. Kraliçe Victoria'nın oğlu Kral Edward VII, yeleğinin alt düğmelerini iliklemek için çok şişmandı, bu yüzden sadece ortadaki birkaç düğmeyi ilikledi. Astları bu hareketi yeni bir moda olarak gördü ve takip etti. Bu nedenle günümüzde çoğu erkek ceket, spor mont ve yelek, alt düğmeleri kapanmayacak şekilde tasarlanmaktadır.

2. Bazı düğmeler asla kapatılmayacak şekilde tasarlanmıştır, İngiliz terziler bu düğmelere "kalıcı" derler. 

3. Erkeklerin resmi kıyafetleri neredeyse yetmiş yıldır değişmedi!

4 ve 5. Spor ceketler başlangıçta at yarışı gibi sporları izlemek için giyilirdi ve bu nedenle bu isimle bilinirler. Bu maçların seyircilerinin ayakkabılarına da bu nedenle seyirci ayakkabısı adı verilmektedir. 

6. Filmlerin ve dizilerin yaratıcıları, tuhaf ve gizemli karakterlerinin kıyafetlerini tasarlarken genellikle iki zıt tasarım kullanırlar.

7. Mavi bir zamanlar kadınsı bir renk olarak kabul edildi ve pembe, kırmızının daha açık bir tonu olduğu için erkek bebekler için güçlü bir renkti. 

8. Erkeklerin renkleri ayırt edemediğine dair yaygın inancın nedeni nedir?! Erkeklerin yüzde sekiz ila on ikisinde renk körlüğü varken, kadınların sadece yarısında renk körlüğü var.

9. Erkek modasında "yedi" kuralı; Bu kurala göre kıyafetinizde dikkat çeken sadece yedi nokta olmalıdır, bu dikkat çeken noktalar arasında saat, mendil, kravat ve hatta sakal gibi şeyler bulunur. 

10. Erkek gömleklerinde düğmeler sağda, kadın gömleklerinde düğmeler soldadır. Çünkü eskiden asil kadın kıyafetleri hizmetçiler tarafından giyilirdi ve çoğu insan sağlak olduğu için düğmeler gömleğin sol tarafına, kapatmayı kolaylaştırmak için yerleştirilirdi. 

11. Düğmeler 3.500 yıl önce iliklerden icat edildi ve o zamanlar bir ilmek vasıtasıyla kapatıldılar.

12. 1736'da Benjamin Franklin, jartiyerleri Amerika'nın ilk itfaiye teşkilatının üniformasının bir parçası olarak belirledi. Bu sorun, pantolon askılarının moda endüstrisine yaygınlaşmasına ve girmesine neden oldu. 

13 ve 14. Wellington botları 1817'de Wellington Dükü tarafından yaratıldı, her durumda giyilebilecek botlar arıyordu. Bu botlar orijinal olarak deriden yapılmıştır ve çeşitli koşullara uygunluğu ve rahatlığı nedeniyle çok popüler olmuştur. Bugün onları yağmur botları olarak biliyoruz. Yağmur çizmeleri daha sonra kovboy çizmelerine ilham verdi. 

15. Eskiden kol saatleri sadece kadınlara aitti ve erkekler cep saati taşıyordu.

16. Çoğu insanın bir ayağı diğerinden daha büyüktür ve ayakkabı alırken ayağınıza uygun olan ayakkabının numarasına dikkat etmelisiniz. 17. Ünlü Doc Martens marka ayakkabılar 1945 yılında bir Alman doktor olan Dr. Claus Martens tarafından yaratıldı. Bir spor sakatlığından sonra, iyileşme sürecinde rahat bir ayakkabı arıyordu ve sonunda onları kendisi yaptı. 

18. Vitale Bramani adlı bir İtalyan, Alpler'deki tırmanış grubunun altı üyesini kaybettikten sonra, ayakkabılar için sert ve güçlü tabanlar üretti ve zamanla ünlü Vibram markası oluştu.

19. Blazer paltolar, kraliyet gemisi Blairs'in kaptanı tarafından moda dünyasına girdi. Kraliçe Victoria tayfasını ziyaret etmek üzereyken tüm denizcilere bu paltoları giymelerini emretti ve bu paltolar Kraliçe Victoria'yı o kadar etkiledi ki İngiliz Donanması'ndaki tüm denizcilere bu üniformayı giymelerini emretti. 

20. Hacking cepleri, sürüş sırasında kolay erişim için tasarlanmıştır ve bu cep modelinin adı, yaşlı yorgun at anlamına gelen (hack) kelimesinden türetilmiştir.

21. Kol düğmeleri ilk olarak II. Frederick tarafından kullanılmıştır. Askerlerinin üniformalarının kollarına, kollarıyla burunlarını silmemeleri için düğmeler dikilmesini emretti.

22. Kovboy çizmeleri ve kemerleri filmler tarafından icat edildi ve gerçekte böyle değildi! 23. Reformcu Protestanlardan oluşan bir grup olan Püriten mezhebinin liderleri, giysilerde düğme kullanmanın günah olduğuna inanıyorlardı! Çünkü kibir ve gösterişten kaçınmak için kıyafetlerin çok basit olması gerektiğine inanıyorlardı.

24. 1893 yazında erkeklerin jartiyer giymesi için çok sıcaktı ve bugünün kemerleri moda dünyasına ilk kez bu sıralarda girdi. 25. 2015 yılında İngiliz üniversitelerinde kol saati kullananların daha vicdanlı ve dakik olduğuna dair bir araştırma yapıldı. 

25+1. Eski pantolonların askıları çok renkliydi ve farklı tasarımları vardı. Örneğin, Napoleon Bonaparte'ın arı desenli bir tangası vardı ve Franklin Roosevelt'in bayrak ve kartal desenli bir tangası vardı. 

Umarız bu makaleyi okumaktan keyif almışsınızdır. Lütfen paylaşın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Koleksiyon 2022 Ağustos Kator

  Bu koleksiyon beyaz, lacivert, siyah, gri ve krem renklerinden oluşan toplam 64 görünüme sahipti. 380 uzman, 340 metrekare kumaşı işlemek ...