26 Temmuz 2022 Salı

Moda başkentleri hakkında her şey

 Size dünyadaki moda noktaları olan şehirlerden bahsetmek istiyorum. Peki, önce moda başkentlerinin ne anlama geldiğini görelim? Moda başkentinin moda endüstrisinin çok büyük ve gelişmiş olduğu şehirler olduğu söyleniyor.Bu şehirlerin küresel moda trendlerinin ortaya çıkmasında büyük etkisi var. Bu şehirlerde moda ürünlerinin tasarımı, üretimi ve satışı çok ileri düzeyde yapılmaktadır. Ayrıca bu şehirlerde moda haftaları, yarışmalar ve sergiler gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Aşağıda size bu şehirlerin bazı tipik özelliklerini anlatacağım, böylece onları daha iyi tanıyabilirsiniz.

1_Yaratıcı iklim: Bu şehirlerde var olan özel sanatsal atmosfer ve moda ve modanın yaygınlaşmasına bağlı olarak sahip oldukları atmosfer nedeniyle bu şehirlerden yetenekli tasarımcılar çalışmaya başlar ve moda dünyasına adım atar.

2- Moda okulu: Dünyanın moda başkentleri en iyi moda ve moda eğitim okul ve enstitülerine sahiptir.Bu şehirlerde moda okuluna gidebilmek her tasarımcının bir nevi hayalidir.

 3- Moda Haftası: Moda başkentleri, en büyüğü Moda Haftası olarak bilinen önemli etkinliklerin mekanıdır.Moda Haftası, yerel tasarımcılara moda dergileri ve web siteleri gibi medya aracılığıyla daha iyi tanınma fırsatı verir.

4- Şık yerliler: Moda başkentlerinde yaşayan yerel halk genellikle modaya çok ilgi duyar ve şehrin bu büyük özelliğini destekler, modayı kültürlerinin bir parçası olarak görürler. Ve kültürlerinden alınan sokak stiline çok önem veriyorlar.

5- Moda turizmi: Moda haftalarını ziyaret etmek için moda başkentlerine giden turistler, bu şehirlerin halkının moda kültüründen ve bu şehirlerin küçük büyük moda mağazalarından etkilenmektedir.

New York, Paris, Londra ve Milano dünyanın en önemli moda başkentleridir. Ancak bu şehirlerin yanı sıra moda alanında çok başarılı olan başka şehirler de var. Ve kendilerini uluslararası düzeyde konumlandırmayı başardılar. Tüm bu şehirler, en son tasarımlarını sergilemek için her yıl bir hafta boyunca bir defile düzenliyor. Şimdi size bu şehirlerin nerede olduğunu ve neden moda başkentleri denildiğini tek tek anlatacağım. 

1- New York: New York bu kategoride ilk sırada yer alıyor, her yıl Manhattan'da Eylül ve Şubat aylarında New York Moda Haftası düzenleniyor. New York moda alanında güçlü ilk 4 şehirden biridir. New York, dünyanın en iyi moda okullarının ve kolejlerinin çoğunun inşa edildiği yerdir.

2_Londra: Kraliyet ailesinin ikametgahı en başarılı moda başkentlerinden biri olarak bilinir. Moda haftası yılda iki kez Londra'da düzenlenmektedir. Bu programlar ayrıca İnternet üzerinden çevrimiçi olarak da görüntülenebilir.

3-Milan: İtalya'nın en büyük ikinci şehri olan Milano, moda endüstrisinde en yüksek kaliteye sahiptir. Milano'da her yıl yaklaşık 40 moda haftası düzenleniyor. Bu moda haftalarının çoğu, Milano'daki müzeler veya eski ve tanınmış meydanlar gibi eski ve tarihi yerlerde düzenleniyor. Gucci, Prada, Roberto Cavalli, Dolce Gabbana, Missoni, Valentino gibi dünyanın en büyük markalarından bazıları Milano'da faaliyet göstermektedir. Milano'da tasarım ve mimarisi için Milano'nun moda endüstrisinden ilham aldığı söylenen 11 otel var.

4- Paris: Eyfel Kulesi ile her şeyden çok bilinen bir şehir. Paris moda dünyasında da çok ileri. O kadar gelişmiş ki dünyanın en büyük moda haftası Paris'te yapılıyor. Bu moda haftası 1973'ten beri düzenleniyor ve çok sayıda ziyaretçisi var çünkü neredeyse dünyanın en ünlü modası. Paris'te faaliyet gösteren en ünlü markalardan bazıları şunlardır: Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yves, Saint Laurent.

5-Tokyo: Tokyo modasının fark edilmesini sağlayan şey, çok çeşitli olmasıdır. Tokyo kısa bir süredir moda dünyasında önemli bir yere sahip ve Paris ve Milano kadar eski değil. Ama düzenlenen her moda haftası ile bu şovların ünü artıyor. Tokyo'nun en ünlü tasarımcılarından bazılarını saymak istersek lssey miyake, Hanae Mori, Kenzo Takado ve Hiroko'dan bahsedebiliriz.

6-Los Angeles: Los Angeles, birçok ünlünün doğum yeri olduğu için her zaman ünlü olmuştur. Bu şehrin defilesi genellikle Mart ve Ekim aylarında yapılır. Başlangıçta Los Angeles Moda Haftası, New York'un yerini alacaktı. Tasarımlarını bu şovlarda sergileyen tasarımcılar: Giorgio Armani, Fendi, Gucci, Tory Burch, Jason Wu ve Gimmo Etro.

7-Amsterdam: Van Gogh Müzesi ve diğer birçok müze ve moda merkezinin bulunduğu yer. 2016 yılından bu yana Amsterdam Moda Haftası, Şubat ve Eylül aylarında Hollanda Moda Haftası olarak düzenleniyor. Amsterdam her zaman ünlü ve yaratıcı modası ve tasarımcılarıyla tanındı. örneğin: Victor & Rolf, Iris Van Harpen ve Bass Koster.

8_Berlin: Diğer moda başkentleri gibi Berlin'in de kendi tasarımları var. Berlin'de birçok moda okulu var ve 2007'de başlayan moda haftası giderek daha ünlü hale geliyor. Berlin'de çalışan ünlü tasarımcılar: Karl Lagerfeld, Margaretha ve Wolfgang Ley.

9_Madrid: 2014'ten beri Madrid, moda açısından dünyanın en iyi 10 şehri arasında yer alıyor. Madrid Moda Haftası yılda iki kez düzenleniyor ve her geçen gün popülaritesi artıyor. Bu moda haftalarından biri uluslararası diğeri yereldir. Ünlü tasarımcılar her ikisinde de çalışır, örneğin: Manolo Blahnik ve Amaya Arzuaga.

10-Şangay: Şanghay, en yetenekli Çinli tasarımcıların faaliyet şehridir. Tabii ki Şangay Moda Haftası çok eski değil ve 2001 yılında başladı ve yılda iki kez düzenleniyor. Şanghay Moda Haftası, Şanghay'daki "uluslararası moda kültürü festivallerinden" biridir. Uma Wang, Zhang Da, Qiu Hao, Helen, Lee ve Nicolo Zhang, bu gösterinin önde gelen tasarımcıları olarak tasarımlarını sergiliyorlar.

11_Roma: Roma, ünlü sanatçıları nedeniyle her zaman popülerdi. Özellikle kendi kültürlerine özgü geleneksel giysiler tasarlama sektörüne girince daha da ünlendi. Roma Moda Haftası genellikle Ocak ve Temmuz aylarında yapılır ve bu gösteride hem yerel hem de uluslararası tasarımcılar yer alır. Bu moda haftalarında faaliyet gösteren en büyük markalar şunlardır: Giorgio Armani, Fendi, Gucci, Tori Burch, Jason Wu, Gimmo Etro.

12_Barcelona: Barselona İspanya'nın en büyük ikinci şehridir, ününün çoğu Gaudi'nin (ünlü mimar) binaları ve mimarisinden kaynaklanmaktadır. Barselona, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen ve en turistik şehirlerinden biridir. Barselona'nın moda endüstrisi, Barselona'da çok hızlı gelişen endüstrilerden biridir. Ve moda haftasında gösterilen güzel tasarımlara göre herkes Barselona'nın daha da ilerleyeceğine inanıyor. Cristobal Balenciaga, Massimo Dotti Mango markaları Barselona Moda Haftası'nda aktif olan en ünlü markalar arasında yer alıyor.

Bu makaleyi sonuna kadar okuduğunuz için hepinize teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Koleksiyon 2022 Ağustos Kator

  Bu koleksiyon beyaz, lacivert, siyah, gri ve krem renklerinden oluşan toplam 64 görünüme sahipti. 380 uzman, 340 metrekare kumaşı işlemek ...