25 Temmuz 2022 Pazartesi

Cinsiyetsiz

 Sizce kıyafetlerin bir cinsiyeti olmalı mı yoksa herkes istediğini giyebilir mi? Eğer kıyafetlerin bir cinsiyeti varsa, o zaman neden kadınlar erkek kıyafetleri giymekte özgürler de erkeklerin bu özgürlüğü yok? Sizce bu kısıtlamanın erkekler için olmasının sebebi nedir? İçgüdü mü, alışkanlık mı, korku mu, hukuk mu, din mi, coğrafya mı?

Belki size garip gelecek ama ilk etekler erkekler tarafından giyilirdi.Etekler aslında erkekler içindi. Neredeyse yüzyıllar önce eski Mısır'da erkekler Mısır sıcağında keten etek giyerlerdi.peki kadınlar ne giyerlerdi? O dönemde kadınlar neredeyse zemin seviyesine ulaşan giysiler giyerlerdi ve bu giysilerin rengi çoğunlukla beyazdı. Yavaş yavaş, Orta Çağ'da dokuma ve dikişin gelişmesiyle birlikte erkekler pantolon giymeye başladılar ve yavaş yavaş günlük işlerinde pantolonla daha rahat oldukları için etek giymekten vazgeçtiler. Aynı zamanda erkekler pantolon giymeye başladığında, kadınlar uzun gömleklerine sadık kaldılar. Kısacası 20. yüzyılın ortalarında erkek etekleri tamamen ortadan kalkmış ve eteklerin yerini takım elbiseler almıştır. Neredeyse 80 yıl önce olan 1960'larda unisex denilen bir hareket oluştu. Bu hareket, kadın ve erkeğin farklı kıyafetleri gibi temel farklılıkları ortadan kaldırmak için bir şeyler yapmak amacıyla yapıldı. Bunu kadınların takım elbise, erkek tişörtü vb. giyebilmesi için yaptılar. Ama bunun tersi yoktu, yani erkekler kadın kıyafeti giyemezlerdi.peki bu ne biçim unisex? Unisex hareketin ortaya çıkışından yaklaşık 20 yıl sonra, 80'lerin ortalarında, ünlü bir Fransız tasarımcı olan John Powell, ilk erkek eteğini tasarladı. Ardından Armani, Kenzo, Giergio gibi tasarımcılar John Powell'dan fikir aldılar ve markalarına erkek eteklerini eklediler. Örneğin, çok sayıda hayranı olan ve aynı zamanda popüler olan popüler bir İngiliz şarkıcı olan Harry Styles, kadınsı tarafını göstermekten korkmayan sanatçılardan biridir. Bu popüler şarkıcı, kadın kıyafetleri giyerek ve Vogue dergisine çıkarak toplumsal cinsiyet klişelerini görmezden geldi. Harry Styles'a neden böyle giyindiği sorulduğunda, "Sizi olağanüstü hissettiren bir kıyafet giyerseniz, bu bir süper kahraman kıyafetidir. Giyinirken kendimi sınırlamayı sevmiyorum" dedi. sadece Harry değil, Marc Jacobs, Kanye West, Gerard Boulter, Billy Porter gibi birçok sanatçı da kıyafetlerin cinsiyeti olmadığına inanıyorlar. Son yıllarda Balmain ve Louis Vuitton gibi ünlü markaların erkek koleksiyonlarına dikkat ettiyseniz, erkek koleksiyonlarının tasarımında pastel renkler, çiçek desenleri, etekler ve kadınlara ithaf edilen birçok elbise kullanılıyor. Bu ne anlama geliyor? Demek ki moda sektörü değişiyor ve bu değişimlerle birlikte dünya da değişim geçiriyor. Cinsiyet klişeleri ortadan kalkıyor ve yabancı ünlüler bu eğilimi hızlandırdı. Moda dünyasında yaşanan norm kırıcılar göz önüne alındığında, çok uzak olmayan bir gelecekte giyimdeki cinsiyet sınırlarının tamamen ortadan kalkması ve tüm kıyafetlerin unisex olması pek olası değildir. İlginç bir şey daha söylemek istiyorum, hala İskoçya'da bazı erkekler etek giyiyor, bu onlar için sadece bir kıyafet değil, aynı zamanda ülkelerinin kültürüne ve tarihine olan ilgilerinin bir göstergesi.

Umarım bu içerik sizin için heyecan verici ve faydalı olmuşdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Koleksiyon 2022 Ağustos Kator

  Bu koleksiyon beyaz, lacivert, siyah, gri ve krem renklerinden oluşan toplam 64 görünüme sahipti. 380 uzman, 340 metrekare kumaşı işlemek ...